Orthomoleculaire voeding & suppletie
De juiste en gezonde voedingsstoffen
Wat is Orthomoleculaire voeding & suppletie?
Het woord ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. ‘Moleculair’ verwijst naar de structuur van de moleculen. Samen betekent deze twee woorden ‘juiste moleculen’.
- Vitamines : C / D /B / K
- Mineralen : magnesium / zink / chroom
- Sporenelementen : zoals jodium en ijzer
- Vetzuren Omega 3
- Aminozuren (zoals tryptofaan en tyrosine)
- Bio-actieve stoffen kruiden en probiotica
Al deze stoffen komen van nature voor in voeding. Helaas eten veel mensen te eenzijdig. Hierdoor ligt een (subtiel) tekort van voedingsstoffen op de loer. Ook door chronische stress, topsport, luchtvervuiling en andere factoren kan de voorraad van voedingsstoffen sneller op zijn, waardoor extra aanvulling nodig is.
Veel chronische verstoringen in het lichaam zijn terug te herleiden naar (subtiele) tekorten van voedingsstoffen. Op basis van de symptomen kan een orthomoleculair therapeut/arts of kPNI therapeut inschatten welke (subtiele) tekorten er mogelijk spelen of voor welke voedingsstoffen er (tijdelijk) een verhoogde behoefte is.
Om de tekorten of verhoogde behoefte weer vlot te kunnen trekken, worden specifieke voedingsstoffen ingezet, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat deze een positief effect hebben. Als eerst wordt gekeken of deze voedingsstoffen zoveel mogelijk uit het voedingspatroon gehaald kan worden. Hierbij kun je spreken van orthomoleculaire voeding. De basis van orthomoleculaire voeding bestaat uit:
- Groente
- Fruit
- Zeegroente
- Vis
- Schelp- en schaaldieren
- Gevogelte
- Noten
- Zaden
Bij orthomoleculaire voeding is voor bewerkte voeding nauwelijks plek. Zuivel, granen, peulvruchten en vlees van zoogdieren hebben afhankelijk van de persoon in kwestie wel of geen plek in zijn of haar voedingspatroon.
Mocht het niet lukken om met volwaardige orthomoleculaire voeding te voldoen aan voldoende voedingsstoffen, dan kunnen supplementen worden ingezet.